Κατά τη διάρκεια της ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ το γυναικείο σώμα και οι ορμονικές του ισορροπίες αλλάζουν με αποτέλεσμα αυτές οι αλλαγές να επηρεάζουν άμεσα την κατάσταση της στοματικής και περιοδοντικής υγείας. Σε αυτή τη σημαντική περίοδο της ζωής μιας γυναίκας αυξάνεται ο βαθμός ευαισθησίας στην ουλίτιδα και στην περιοδοντίτιδα και είναι αναγκαία η λήψη ειδικών μέτρων πρόληψης και θεραπείας.

Κατά την εγκυμοσύνη τα ούλα και τα δόντια της γυναίκας επηρεάζονται όπως και οι υπόλοιποι ιστοί του σώματος.
Πολύ συχνά οι γυναίκες που διανύουν περίοδο εγκυμοσύνης εμφανίζουν ΟΥΛΙΤΙΔΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ, με έντονα κλινικά σημεία όπως αιμορραγία, πρήξιμο των ούλων, κόκκινο χρώμα στα ούλα και ιδιαίτερη ευαισθησία.

Που οφείλεται η ουλίτιδα της εγκυμοσύνης;
Άρχής γενομένης από τον 20 μηνα κυήσεως η διαφοροποίηση (αύξηση) ορμονών επηρεάζει την εικόνα των ούλ Τα ούλα γίνονται ευπρόσβλητα στην πλάκα που είναι και η κύρια αιτία της – όοντικής νόσου. Η ουλίτιδα και η χτίτιδα μπορούν να παρουσιάσουν έξαε -τά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σε γυναίκες με μέτρια στοματικτ τ{νή.
Ασφαλώς η παραμελημένη στοματική υγ-
ή η πλήρης αποφυγή της συνοδεύεται με
διόγκωση των ούλων και αιμορραγία κατά το βούρτσισμα των δοντιών ή αυτόματα και επιτείνει την βαρύτητα της περιοδοντικής νόσου. Η διόγκωση των ούλων δε συνοδεύεται από συμτττώματα πόνου.
Υπάρχουν όμως γυναίκες που εγκυμονούν και διαπιστώνουν φλεγμονή στα ούλα τους παρά την προσεκτική υγιεινή.
Αυτές οι αλλαγές στα ούλα είναι αναστρέψιμες συνήθως μετά τη γέννηση των παιδιών.

Έχει διαπιστωθεί ότι 65-70% των εγκύων γυναικών αναπτύσσουν ουλίτιδα της εγκυμοσύνης. Επηρεάζει η ουλίτιδα της εγκυμοσύνης την υγεία των νεογέννητων;

Νεώτερα δεδομένα υποδηλώνουν σχέση μεταξύ πρόωρων και ελλειποβαρών νεογνών και ουλίτιδας της εγκυμοσύνης που έχει παραμεληθεί.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μεγάλη αύξηση των μικροβίων που μέσω της αιματικής κυκλοφορίας καταλήγουν στη μήτρα και ενεργοποιούν την παραγωγή προσταγλανδινών.

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Η άσκηση σχολαστικής στοματικής υγιεινής με κατάλληλα μέσα όπως οδοντόβουρτσα ειδικής σκληρότητας, οδοντικό νήμα, μεσοδόντια βουρτσάκια, ειδικά στοματικά διαλύματα βοηθά σημαντικά στον περιορισμό της φλεγμονής και της αιμορραγίας των ούλων.

Η προληπτική και θεραπευτική παρέμβαση του χειρουργού ώστε να μην επιδεινωθεί το περιοδοντικό πρόβλημα είναι απαραίτητη. Μερικές φορές κατά την εγκυμοσύνη εμφανίζονται στα ούλα και μικρά ογκίδια απόλυτα καλοήθη (επουλίδες), τα οποία συνήθως εξαφανίζονται μετά το πέρας της εγκυμοσύνης.

Μπορεί να γίνει θεραπεία του Περιοδοντίου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Προτιμότερο είναι να περιορίζεται κανείς τους πρώτους μήνες στη συντηρητική αγωγή δηλαδή στοματική υγιεινή, αποτρίγωση και περιορισμένη ανά τεταρτημόριο απόξεση αφήνοντας τις πιο πολύπλοκες θεραπευτικές τεχνικές για μετά το πέρας της εγκυμοσύνης.
Πριν από κάθε συνεδρία κρίνεται απαραίτητο να ενημερώνεται ο γυναικολόγος.

Pin It on Pinterest

Share This