Περιοδοντολογία

ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΟΛΟΓΙΑ
Η Περιοδοντολογία είναι μια από τις βασικές ειδικότητες της Οδοντιατρικής, η οποία ασχολείται με τις νόσους του περιοδοντίου, και έχει ως στόχο την υγεία των περιοδοντικών ιστών τόσο σε προληπτικό όσο και σε θεραπευτικό επίπεδο. Περιοδοντικοί ιστοί είναι τα ούλα, το περιρρίζιο, το οστούν των φατνίων και η οστεϊνη του δοντιού και έχουν ως κοινή λειτουργική αποστολή τη στήριξη και συγκράτηση των δοντιών στη γνάθο.

Κύριες μορφές της περιοδοντικής νόσου που αποτελούν την κύρια αιτία απώλειας των δοντιών είναι η ΟΥΛΙΤΙΔΑ και η ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑ

ΟΥΛΙΤΙΔΑ
Η ουλίτιδα αποτελεί επιφανειακή φλεγμονή των ούλων και αρχική μορφή της περιοδοντικής νόσου. Εάν δεν θεραπευθεί συστηματικά, στις περισσότερες περιπτώσεις, εξελίσσεται σε περιοδοντίτιδα.

ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑ
Στην περιοδοντίτιδα η φλεγμονή επεκτείνεται βαθύτερα με αποκόλληση των ούλων από το δόντι, δημιουργία περιοδοντικών θυλάκων, σταδιακή καταστροφή του φατνιακού ιστού και κινητικότητα των δοντιών. Η οστική καταστροφή είναι μόνιμη και ποικίλλει ανάλογα με τη βαρύτητα της νόσου,

ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΚΗΣ ΝΟΣΟΥ
• Κόκκινα διογκωμένα ούλα
• Αιμορραγία των ούλων
• Αποκολλημένα ούλα από τα δόντια
• Συρρικνωμένα ούλα
• Αλλαγή θέσης των δοντιών
• Κινητικότητα των δοντιών
• Κακοσμία του στόματος
• Περιοδοντικά αποστήματα

Τα νοσούντα ούλα δεν προκαλούν ιδιαίτερο πόνο. Πολλές φορές η περιοδοντική νόσος περνά απαρατήρητη και η διάγνωσή της γίνεται όταν έχει ήδη εξελιχθεί.

ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ Η ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΚΗ ΝΟΣΟΣ
Η περιοδοντική νόσος οφείλεται κατά κύριο λόγο στην παρουσία οδοντικής μικροβιακής πλάκας.
Η μικροβιακή πλάκα όταν δεν αφαιρείται με καλή στοματική υγιεινή από το ίδιο το άτομο, απορροφά από το σάλιο άλατα, σκληραίνει και μετατρέπεται στη γνωστή μας τρυγία (πέτρα). Η τρυγία συντελεί στην συγκράτηση νεοσχηματιζόμενης οδοντικής πλάκας στην επιφάνεια των δοντιών υπερουλικά και υποουλικά, με αποτέλεσμα τα παθογόνα μικρόβια της οδοντικής πλάκας να παράγουν βλαβερές ουσίες, οι οποίες προκαλούν τη φλεγμονή των περιοδοντικών ιστών.
Ατομικοί παράγοντες όπως λήψη ειδικών φαρμάκων, εγκυμοσύνη, κακή διατροφή, κάπνισμα, stress και συστηματικές ασθένειες όπως σακχαρώδης διαβήτης, λευχαιμία και ανεπάρκεια του ανοσοποιητικού συστήματος επηρεάζουν η επιδεινώνουν την υπάρχουσα περιοδοντική νόσο.

ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Στις αρχικές μορφές της περιοδοντικής νόσου, η θεραπεία (συντηρητική αγωγή) περιλαμβάνει αποτρύγωση, αποξέσεις κάτω από τα ούλα και στη σωστή στοματική υγιεινή.

Στις προχωρημένες μορφές της περιοδοντικής νόσου, πιθανόν να ακολουθήσει και δεύτερη φάση, η οποία περιλαμβάνει μικρές χειρουργικές επεμβάσεις και ενδεχομένως ναρθηκοποίηση των δοντιών,
τα οποία παρουσιάζουν αυξημένη κινητικότητα ή συνεργασία του περιοδοντολόγου.

ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΟΥ
Αποσκοπεί στην κάλυψη αισθητικών ατελειών του περιοδοντίου, οι οποίες δημιουργούν έντονα αισθητικά προβλήματα όπως χαμόγελο στο οποίο φαίνονται πολύ τα ούλα, απογυμνωμένες ρίζες δοντιών, μελανό χρώμα στα ούλα κ.α.

ΑΝΑΠΛΑΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ
Κατά την εφαρμογή των τεχνικών αυτών τοποθετούνται οστικά μοσχεύματα, μεμβράνες ή άλλα αναγεννητικά υλικά ανάμεσα στα δόντια που εμφανίζουν βαθιά περιοδοντική βλάβη και στα ούλα, με σκοπό να προαχθεί η ανάπλαση των ιστών και να διατηρηθούν τα δόντια.

Μετά το τέλος κάθε περιοδοντικής θεραπείας πρέπει να γίνονται επανεξετάσεις σε τακτά χρονικά διατήματα, για την έγκαιρη αντιμετώπιση τυχόν υποτροπής της περιοδοντικής νόσου.

Pin It on Pinterest

Share This